E-İmzanın Faydaları ile İşinizi Kolaylaştırın 

İş süreçlerinde zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza bireylerin ve kurumların işlemlerinde nasıl kolaylık sağlıyor? E-imza hangi işlemlerde sıklıkla kullanılıyor ve nasıl alınır? Sizler için hazırladık.

Dijital dönüşüm, e-fatura, KEP vb. kavramların sıklıkla kullanıldığı ve hayatımıza dahil olduğu günümüzde aslında tüm bu ortamlarda imzalama işlemi gerçekleştirmeye yarayan kalem niteliğindeki araçlardan biri elektronik imza. Türkiye‘nin e-imza ile tanışması aslında yakın bir tarihe dayanıyor ve e-imza kullanan kitlelerin sayısı git gide artıyor. E-imza çok değil 15 Ocak 2004 ‘de 5070 sayılı Kanun ile kabul edildiği günden beri  gerek kamu gerekse özel sektörde  bir çok kullanım alanında kendine yer açmayı başardı.

Üstelik elektronik imza sadece kamu, özel kuruluşlar için değil bireylerin işlemlerini kolaylıkla bilgisayar üzerinden yapabilmesini sağladığıiçin çok tercih ediliyor. Herhangi bir yere gitmeye ihtiyaç olmadan gerçekleştirilen işlemler zaman kazanımı sağlarken, imza işlemleri için kat edilen yol, kırtasiye ve kargo gibi masraflarını azaltması nedeniyle kullanıcılarına avantajlar sağlarken doğanın korunmasına destek oluyor.

Elektronik imzanın en önemli özelliği nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Dijital dünyada kendine güçlü bir yer edinen elektronik imzanın tüm dijital ortamlarda gerçekleştirilen işlemlerde  bireylerin beklentisi olan imza atma ihtiyacını karşılaması gerektiği düşüncesi yadsınamaz. Elektronik imzanın en önemli özelliği olan hukuki geçerliliği, kullanıcılarına ıslak imzaları ile aynı niteliğe sahip olan işlemleri evlerinde, iş yerlerinde ya da bulundukları farklı bir mekanda ulaşabilecekleri bir bilgisayar ve tokenlarının yanında olması durumunda kolaylıkla gerçekleştirme imkanı sağlıyor. Bu özelliğinin beraberinde hız ve güvenlik unsurlarını da barındıran elektronik imza, kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garanti ediyor.

Elektronik imza güncel olarak pek çok alanda kullanılabilir demiştik. Henüz e-imza ile tanışmamış olanlar için elektronik imzanın bazı kullanım alanlarından bahsedelim. E-Devlet uygulamaları başta olmak üzere, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED), UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP), MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi),  Sağlık İşlemlerinde (sağlık personelleri, hastaneler, eczaneler), Sosyal Güvenlik Uygulamaları, Vergi Ödeme İşlemleri, İnternet Bankacılığı, Sigortacılık İşlemleri, Kağıtsız Ofisler, E-Sözleşmeler ve E-Sipariş İşlemleri gibi pek çok farklı alanda kullanılabiliyor.

Peki elektronik imzanın bu kadar faydasından bahsettikten sonra sizin de aklınıza nereden alacağız bu e-imzayı sorusu gelmiyor mu? E-İmza sahibi olmak için birkaç kısa adımı tamamlamak yeterli.  Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara bizzat ya da online olarak başvuru gerçekleştirerek ve akabinde kimlik kontrolü ve kurulum işlemleri için tercih ettiğiniz yöntem ile başvurunuzu tamamlayarak birkaç iş günü içerisinde siz de e-imza sahibi olabilirsiniz. Üstelik bir kez elektronik imza sahibi olunması durumunda yenileme süresiniz geçirmediğiniz takdirde tekrar kimlik doğrulama işlemine ihtiyaç olmadan e-imza yenilemenizi yapabilirsiniz. 1,2, ya da 3 yıllık paketleri bulunan elektronik imza ile tanışmak için siz de geç kalmayın. E-imza ile işinize, tasarrufunuzla hayatınıza küçük dokunuşlar yapın. Daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.