Elektronik İmza Kullanımı Artmaya Devam Ediyor

Elektronik imza kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Peki e-imzanın bu hızlı yükselişi hangi rakamlara ulaştı? Sizler için hazırladık.

Hayatımızın her noktasına bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler gibi bir çok dijital cihazın girmiş olması etmemiz ve gerçekleştirdiğimiz işlemlerin bir çoğunun online platformlara taşınması gibi faktörler bireyler olarak bizleri ve temas halinde olduğumuz kurumları her geçen gün daha da dijital olmaya zorluyor.

Günümüzün dijital araçlarından biri olan, zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldırarak birey ve kurumların işlerini kolaylaştıran e-imza, gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun üç aylık periyodlarında açıkladığı, Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü verileri yayımladı.

2017 ikinci çeyrek verilerine göre üç milyona yaklaşacağı sinyalini veren elektronik imza açıklanan ikinci çeyrek pazar verilerine göre 2.493.101 elektronik imza ve 458.726 mobil imza olmak üzere toplamda 2.951.827 elektronik sertifika oluşturulmuştu. Üçüncü çeyrek pazar verilerinde ise öngörüleri doğrular şekilde Eylül 2017 sonu itibarıyla 2.598.408 elektronik imza ve 476.202 mobil imza olmak üzere toplam 3.074.610 elektronik sertifika oluşturuldu.

E-imza ve mobil imzanın kullanım alanlarının artması kullanıcılarda bir farkındalık oluşturuyor ve bu durum kullanıcı sayısının her geçen gün artmasını sağlıyor. Aynı zamanda e-dönüşümün merkezinde yer alan e-imza ve mobil imza bireysel ve kurumsal işlemlerde daha düşük maliyetlerle daha hızlı, etkin ve güvenli işlem yapabilmeyi sağlıyor.

Bir e-imza kullanıcısı olarak e-devlet üzerinden kendinizin ve aile bireylerinizin adres değişiklik bildirimini yapabilir, UYAP platformundan dava süreçlerinizi takip edebilir ya da MERSİS üzerinden iş yerinizin adres değişikliğini beyan edebilirsiniz. Bunlar gibi basit fakat uygulanması zaman gerektiren pek çok işlemin  elektronik imza kullanılarak  birkaç tıklama yapılabilmesi elektronik imzanın bireysel kullanımının da vazgeçilmez olmasını sağlıyor.

Kamu alanında kullanımına ek olarak kurumsal alanda da pek çok işlemde kullanılan elektronik imza, kurumlarda e-imzalı banka talimatları ,çalışan hizmet sözleşmeleri, performans, izin, fazla mesai ve masraf onay formları, bayi ağı iletişiminde ve sipariş süreci, kurumlar arası iletişimde, elektronik e-arşivin imzalanmasında, toplu imzalama ihtiyaçlarında ve ıslak imza gerektiren tüm işlemlerde kullanılabilmektedir. Bu yönü ile elektronik imza kurumların iş süreçlerine de hız ve güvenlik kazandırmaktadır.

Anlaşıldığı üzere e-imza kelimesini ilerleyen günlerde daha sık duyacağız ve daha fazla platformda kullanacağız. Elektronik imza hakkında daha detaylı bilgi almak ve kolaylıklarla dolu dünyasıyla tanışmak için geç kalmadınız. Siz de www. e-guven.com adresini ziyaret ederek online e-imza başvurusu yaparak e-imza sahibi olabilirsiniz.