E-İmza Sayısı Yüzde 3,8 Arttı

Bilgi Teknolojileri Kurumu, Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu açıklandı.

Kamu ve özel sektörde bir çok alanda kullanımı olan e-imza her geçen gün yaygınlaşan kullanım alanları  ile bireysel ve kurumsal anlamda yaygınlaşmaya devam ediyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun üç aylık periyotlarda açıkladığı Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri’ne göre 2018’in ikinci çeyreğinde e-imza sayısı 2 milyon 992 bin 301’e, mobil imza sayısı 518 bin 160’a ulaştı. Toplamda 3 milyon 510 bin 461 elektronik sertifika oluşturuldu.

 3 milyonun üzerinde elektronik sertifika oluşturuldu.

Bilgi Teknolojileri Kurumu verilerine göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 881 bin 967 olan elektronik imza sayısı, 2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 artarak 2 milyon 992 bin 301’e ulaştı. 2018’in ilk çeyreğinde 507 bin 183 olan mobil imza sayısı ise yüzde 2,2 artarak 518 bin 160 adete ulaştı. Toplamda üretilen elektronik sertifika sayısı ise çeyrek dönemde yüzde 3,6 artmış oldu.

5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-imzalı süreçler günümüzde eğitim, sağlık, kamu yönetimi, hukuk gibi pek çok alanda gerçekleşen işlemleri kolaylaştırmaya devam ediyor. Kurumların kargo ve kırtasiye gibi giderlerinde maliyetlerini azaltmasına yardımcı olan e-imza aynı zamanda arşivleme kolaylığı ile dosya ve dokümanların dijital ortamda kolaylıkla arşivlenebilmesini sağlıyor.

E-imzanın kolay kullanımı, zaman ve mekandan bağımsız işlem gerçekleştirebilme, hız, güvenlik, inkar edilemezlik gibi özellikleri sayesinde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğinin bilinmesine sebep olmaktadır.  Zamanın herkes için önemli bir faktör olduğu günümüzde daha önce ıslak imzalı süreçlerde imza yetkilisinin ofiste olması beklenirken e-imza ile yetkili kişi e-imzanın kullanıldığı uygulamalara istediği yerde ve zamanda giriş sağlayarak hızlı ve güvenli bir biçimde imzalama işlemini gerçekleştirebiliyor.