Neden E-İmza Kullanmalısınız?

E-imza birey ve kurumlara zaman ve para bakımından avantaj sağlayan uygulamaların başında geliyor. Bu yazımızda kullanımı her geçen gün artan e-imzanın kullanıcılarına nasıl faydalar sağladığına değineceğiz.

İş süreçlerini dijitale taşımak isteyen yada işlemlerini hızlı ve güvcenli bir şekilde uzaktan gerçekleştirmek isteyen kurum ve bireyler için hayatı kolaylaştıran e-imza gün geçtikçe farklı alanlarda kullanılmaya devam ediyor Özellikle yeni açılan uygulama alanları ile meslek grupları, ticaret erbapları, kurumsal şirket çalışanları ve KOBİ’ler olmak üzere pek çok kişi gün içerisinde imza işlemlerini hızla yönetebiliyor. Pandemi dönemi ile birlikte de e-imza ile henüz tanışmamış olan bir çok birey ve kurum e-imzanın sağladığı avantajlarla tanışma fırsatı buldu. Peki e-imza kullanızılarına ne gibi faydalar sağlıyor, iş süreçlerini nasıl kolaylaştırıyor?

1-Zamandan Kazandırır

Zamanın tarihin her döneminde en değerli varlık olduğu hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. E-imza bu noktada kullanıcılarının zaman bakımından önemli düzeyde kazanç sağlamasına yardımcı oluyor. İmza süreçlerinde lokasyon farklılıkları süreçleri uzatabiliyor. Aynı zamanda kişiler imza süreçlerini uzaktan da olsa yasal olarak güvenli şekilde gerçekleştirmek istiyor. İşte bu aşamada e-imza farklı lokasyonda bulunan kullanıcıların uzaktan, hızlı ve güvenli imza atabilmesini sağlaması ile hem fiziki olarak bir yere gitmeyi ortadan kaldırıyor hem de yasal imzalama yapmaya olanak sağlıyor. Yapılan araştırmalar da değerlendirildiğinde veriler de zaman bakımından sağlanan bu avantajı doğruluyor.E-GÜVEN olarak uluslararası araştırma şirketi Ipsos ile gerçeklştirdiğimiz “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmalarının sonuçlarına göre, katılımcıların 73’ü e-imza sonrasında imza süreçlerinin bir saatten daha az sürdüğünü belirtiyor.

2. Maliyet Tasarrufu Sağlar

Günümüzde bir çok iş süreci dijitalde gerçekleşiyor. Geçirdiğimiz pandemi dönemi de göz önünde bulundurulduğunda kağıt ile gerçekleştirilen işlemler oldukça azaldı diyebiliriz. Aynı zamanda evden çalışma döneminde imza süreçlerinde yer alan kişilerin evlerinden çalışmaya devam etmesi dolayısıyla aynı ortamda olmaması ve imza gerektiren dokümanların tek tek kargo ile gönderilmesinin oluşturacağı maliyetleri çok yüksek bir noktaya taşıyor. E-imza kullanımında ise belirtilen kargo maliyetleri oluşmaz yanı sıra dokümanlar basılı olarak hazırlanmayacağı için kartuş, toner, kağıt maliyetlerini de ortadan kaldırır. E-imza ile imzalanan dokümanlar dijital ortamda arşivlenebilmesi ile arşiv maliyetlerini en aza indirir. Evrak imzalamak için gerçekleştirilen seyahatlerde de tasarruf sağlar. İmzası gereken kişi bulunduğu lokasyonda bir kaç tık ile dünyanın öteki ucundan dahi kendisine gönderilen evrağı bir kaç tıkla kolayca imzalayabilir.

3- Mekandan Bağımsız İşlem Yapabilmeyi Sağlar

E-imzanın en önemli özelliklerinden biri de yukarıda da değindiğimiz gibi mekandan bağımsız işlem yapabilme özelliğidir. E-imza kullanmak için nerede olduğunuzun bir önemi yok. Ülke, il yada ilçe farketmeksizin dileğiniz yerden üstelik 7 gün 24 saat imzalama gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde zaman ve kaynak israfından önemli derecede tasarruf sağlayabilirsiniz.

4- Doğrulanabilirdir

Kullanıcıların e-imza hakkında en merak ettiği konulardan biri de yasal geçerlilik konusudur. E-imza Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan Elektronik Sertifika Hizmet sağlayıcılar tarafından üretilebilir olması sebebi ıslak imza ile aynı yasal gerçerliliktedir. Bu noktada bir diğer önemli ayrıntı ise e-imza ile imzalanan her belgede öncelikli adım karşı tarafın ve kendi kimliğinizin doğrulanmak zorunda olmasıdır. Bu yönü ile e-imza, elektronik ortamda oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılan e-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiliyor.

5. Yasal dayanak

E-imza yasal dayanağını ise 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’ndan alıyor. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade ediyor.

6. Güvenlik

E-imza teknik olarak kopyalanamıyor ve kişiye özel üretiliyor. Açık anahtar alt yapısının kullanıldığı bir şifreleme metoduyla çalıştığı için de güvenlik açığı riskinden uzak. E-GÜVEN, bireylere ve kurumlara bilgi güvenliği ve elektronik imza konusunda dünya pazarında öncü çözümler sunuyor.

7. Geniş kullanım alanı

E-imza, bireysel olarak e-okul, ehliyet, sağlık işlemleri, e-nabız, e-kimlik, ÖSYM kayıtları, otomobil alımı ve kaza tutanakları gibi alanlarda kullanılıyor. İş hayatında ise işe giriş, sabıka kaydı, ikametgâh değişimi, dava açma, nüfus kayıt, doğum kaydı, bankacılık, belediye hizmetleri, pasaport ve abonelik gibi işlemlerde tercih ediliyor. Kurumlarda genel kurul, yönetim kurulu, bordro, fatura, sözleşme, banka ödeme talimatı verme, şirket içi onay süreçleri, şirket kuruluş süreçleri ve mali işlemlerde; personel tarafından ise fatura, sözleşme, tebligat, bordro, onay, izin, performans değerlendirme, SGK ve vergi beyanname işlemlerinde kullanılabiliyor. Ayrıca e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta, Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Elektronik Kamu Alımları Platformu, bilirkişi, uzlaştırmacı, marka patent gibi resmi başvurularda ve Elektronik Genel Kurul başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılıyor.

8. Çevre dostu

Bir insanın yıllık ortalama oksijen ihtiyacını karşılamak için 8 ağaç gerekiyor. E-imza, e-dönüşüm yolculuğunun en çevre araçlarından biri. E-imza, yapısı gereği doğaya dost ve sürdürülebilir iş modelleri tasarlanmasına yardımcı olarak profesyonel iş hayatı, toplum ve daha yeşil bir dünya için kayda değer katkılar sunuyor. Yenilikçi e-imza çözümleriyle E-GÜVEN, son 10 yılda 42 bin ağacın kesilmesini önleyerek 82 bin insanın oksijen ihtiyacını karşıladı.