Bilgi Teknolojileri Alanında ITIL’ın Önemi

Teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Bilgi teknolojileri ise bu gelişimlerin en yoğun yaşandığı alanlardan biri Bilgi Teknolojileri ve ITIL konusunda akıllara takılan soruları yanıtlamak üzere ICT & Network Danışmanı Bayram Karagöz ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Bayram Karagöz

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Elektronik Mühendisi bölümünden 2007 yılında mezun olarak iş hayatına atıldım ve Bilgi Teknolojileri alanında toplamda 12 yıllık iş tecrübesine sahibim. Öncesinde küçük, orta ve büyük ölçekte birçok kuruluşta çalışmış olmakla birlikte son 3 yıldır yurtiçi ve yurtdışında birkaç teknoloji şirketine bilgi teknolojileri alanında danışmanlık vermekteyim. Ayrıca anlaşmalı olduğum eğitim şirketleri üzerinden bugüne kadar 400 den fazla BT çalışanına ITIL, Proje Yönetimi ve Agile konularında çeşitli eğitimler verdim.

Ülkemizde geçmişten bugüne Bilgi Teknolojilerinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Teknolojinin de ilerlemesiyle şirketler bu hızlı gelişime ayak uydurabiliyor mu?

1980 lerden sonra bilgisayarların evlerimize ve iş yerlerimize girmesiyle birlikte teknolojide hızlı bir gelişme yaşandı. İnternet sayesinde de insanların ve kurumların iletişiminde yeni bir çığır açılmış oldu ve bilgi teknolojileri kavramı ortaya çıktı. Ülkemiz bu gelişime geçte olsa da ayak uydurmaya çalışmaya çalışıyor. Ülkemizde özellikle Bankacılık sektörü başta olmak üzere diğer birçok sektör teknolojiyi ve bilgi teknolojilerini önemsiyor ve bu alanda çeşitli teknolojilerden faydalanıyorlar. Fakat küçük ve orta ölçekli şirketler BT ye ilgi duymalarına rağmen verimli bir şekilde bu teknolojilerden yararlanamamaktadırlar. Bu nedenle ülkemizde teknolojinin ve bilgi teknolojilerinin önemini her ölçekteki kuruma kapsamlı olarak anlatabilecek programların ve etkinliklerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

ITIL Nedir? ITIL ‘ın hayatımıza girişi, bugüne kadarki gelişimi  ve amaçları hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

ITIL (Information Technology Infrastructure Library – BT Altyapı  Kütüphanesi),  BT Servislerini yönetmede ayrıntılı ve yapısal en iyi  uygulama pratikleri serisidir.  ITIL, 80’lerin sonunda İngiltere Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir.  Süreç yaklaşımı sayesinde ITIL müşteri, tedarikçi, BT bölümü ve kullanıcıları arasında başarılı bir şekilde iletişim kurulmasını mümkün kılmaktadır. İngiltere ve Hollanda da hızlı uyumu ile, şimdi ITIL dünya çapında kullanılan ve tanınan bir iş standardı haline gelmiştir.

Teknolojik gelişmeler ve yenilikler doğrultusunda ortalama 8 yılda bir ITIL içeriği güncellenmektedir. En son Mart 2019 da yayınlanan ITIL4 le birlikte içerik büyük oranda değişerek Endüstri 4.0 teknolojileri ve Agile yaklaşımlara uyumlu bir pratikler serisi ortaya çıkarılmıştır.  

Bilgi Teknolojileri alanında çalışanlar açısından ITL’ın kariyer boyutu nedir? ITIL Sertifikalarının önemi ve sınavları hakkında bilgi verebilir misiniz?

ITIL BT çalışanları için servis yönetimini anlatan en iyi pratiklerden birisidir. Dolayısıyla BT alanında çalışanların ITIL’ı muhakkak öğrenmesi ve bu pratikleri bulundukları kurumlarda uygulamaları gerektiğini düşünüyorum. Dünyada her yıl yüz binlerce BT çalışanı ITIL sertifikası almaktadır. Ülkemizde ise genelde sadece büyük ölçekli şirketler çalışanlarının ITIL sertifikalı olması gerektiği bilincine sahiptir. ITIL Sertifikası BT çalışanlarının kariyer gelişimine katkı sağlayacak bir sertifikadır.

Bir eğitmen olarak ITIL sınavına hazırlık için  online eğitim mi yoksa sınıf içi eğitimleri mi öneriyorsunuz? Her versiyon için katılımcılar ayrı sertifika mı almalıdır?

Eğer gayeniz sadece sınavı geçip sertifika sahibi olmak ise online eğitim alıp birkaç deneme sınavı çözerek sınava girip sertifika sahibi olabilirsiniz. Fakat ITIL’ı iyi bir şekilde anlayıp sertifika sahibi olmakla birlikte uygulamaya dönük bir şeyler öğrenmek ve pratik yapmak istiyorsanız sınıf içi bir eğitim alınmasını tavsiye ederim. Eğer gayeniz sadece sınavı geçip sertifika sahibi olmak ise online eğitim alıp birkaç deneme sınavı çözerek sınava girip sertifika sahibi olabilirsiniz. Fakat ITIL’ı iyi bir şekilde anlayıp sertifika sahibi olmakla birlikte uygulamaya dönük bir şeyler öğrenmek ve pratik yapmak istiyorsanız sınıf içi bir eğitim alınmasını tavsiye ederim. Yeni yayınlanan ITIL kariyer seviyeleri aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

Buna göre önceki versiyonlarda olduğu gibi yine ilk seviyede ITIL Foundation sertifikası bulunmaktadır. ITIL kariyer yolculuğuna devam etmek isteyenler için bir üst seviyede iki farklı kariyer seçeneği bulunuyor. ITIL Yönetim Uzmanlığı veya ITIL Stratejik Liderliği. Bu ikinci seviyedeki kariyer seçenekleri için şekilde gösterilen modüllerin eğitimlerini alıp sınavlarına girip geçmek gerekiyor. En üst seviyede ise önceki seviyelerdeki tüm modülleri tamamlayıp sınavlarını geçtikten sonra ITIL Master unvanı kazanabiliyorsunuz.