Big data nedir? Kurumlar big datadan hangi amaçlarla yararlanır?

Big data nedir? Kurumlar big datadan hangi amaçlarla yararlanır? Insider Big Data Mühendisi Halil Akgün, röportajımızda akıllara takılan soruları yanıtladı.

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Yaklaşık 3 seneden beri yazılım dünyasında Big Data Analytics üzerine Insider’da çalışıyorum. 2014 yılında Üniversite’den mezun olduktan hemen sonra Web alanında yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladım. O dönemde oldukça güçlenen Big Data ve Machine Learning teknolojileri üzerine araştırmalar yapmaya ve aynı zamanda kendimi bu alanda geliştirmeye başladım. Teknolojinin, alışılagelmiş yazılımlardan ziyade bu yöne gidip büyük veriden yararlanması ve makine öğrenmesi tekniklerini kullanarak muhteşem sonuçlar çıkarmak oldukça ilgi çekiciydi. Şu anda da gelişen Big Data ve Machine Learning teknolojisine katkı sağlıyor olmak, hem ülkemiz için hem de bu alana yeni başlayan dostlarımıza yol göstermek adına beni oldukça motive ediyor.

Bigdata (Büyük Veri) kısaca tanımlayabilir misiniz?

Big Data (Büyük Veri), insanlar veya insanların kullandığı herhangi bir cihazın dijital ortamlarda bıraktığı izler ile ifade edilebilir. Örneğin internet üzerindeki web site ziyaretleri veya bu sitelerden alışveriş yapılması, sosyal platformlarda paylaşılan yazılar ya da fotoğraflar, hepimizin sıklıkla kullandığı mesajlaşma uygulamaları, akıllı saatler ile toplanan hareket bilgileri, sensörler gibi bir çok veriden ve izden oluşur. Bırakılan tüm bu izlerin sürekli olarak hızlı bir şekilde artması, çeşitli olması, analiz edilebilir ve kullanılabilir olması büyük veriyi oluşturur.

Kurumlar için Big Data’nın önemi nedir?

Büyük veri öngörü olanağı sağlar. Öngörü yeteneğini elde edebilmek için yeterince büyük veri setine sahip olunması gerekir. Bu veriye sahip olmak ve onu iyi analiz etmekle birlikte kurumlar, stratejik kararları daha hızlı ve daha başarılı bir şekilde alabilirler. Müşterilerini daha iyi tanıyıp onlara daha iyi bir deneyim yaşatabilirler, ürünlerini ve servislerini buna göre optimize edebilirler. Kaynakları daha iyi planlayıp verimliliği artırabilirler. Bir çok işletmede oluşacak olan hatalar önceden tespit edilebilir. Aynı zamanda devlet kurumları için de suç önleme, trafik sorunlarını yönetme, salgın hastalıkları tespit etme ve buna bağlı önlemler alma amacıyla kullanılabilir. Ayrıca, enerjinin üretimi, aktarımı ve dağıtımı için daha verimli yollar keşfetme gibi konularda da yardımcı olur.

Big Data ile hangi veriler elde edilebilir? Kurumlar bu verileri doğrudan kullanabilir mi?

Online platformlar için örneğin bir web sitesi veya mobile uygulama üzerinde zaman bazlı kullanıcı davranışları verisi elde edilebilir. Yani bir kullanıcının uygulamayı veya web sitesini kullandığı süre boyunca hangi sayfaları gezdiği bilgisi, hangi sayfada ne kadar vakit geçirdiği bilgisi, mause hareketleriyle ekranın hangi tarafına daha çok ilgi gösterdiği ve hangi obje ile daha çok etkileşimde bulunduğu, scroll davranışı ile bir ürünü beğenip beğenmediği gibi bir çok veri elde edilebilir. Öte yandan insanların fotoğraflarından oluşan bir veri seti üzerinden yüz tanıma teknolojisi ile kişi kimliği bulunabilir. Milyarlarca fotoğraf ve videodan oluşan veri seti üzerinden bilgisayarın cisimleri tanımlayabilmesi sağlanabilir böylece self-otonom araçların sürüş esnasında karşılaştığı herhangi bir cismi tanımlayarak buna bağlı hareket etmesi sağlanabilir. Doku örneklerinden oluşan bir veri seti üzerinden bir insanın kansere yakalanma olasılığı bulunabilir. Aynı zamanda çeşitli sağlık bilgilerinin olduğu bir veri seti üzerinden bir insanın kalp krizi geçirme riski hesaplanabilir. Big Data, bu ve bunun gibi bir çok alanda uygulanabilir. Önemli olan sonucu bulabilmek için toplanması gereken örnek veri setidir.