Marka ve Patent Başvurularında E-İmza Kullanımı
Marka ve Patent başvurusu gerek kurumsal firmalar gerekse girişimciler için oldukça önemli bir konu merak edilenleri yanıtlamak üzere Ankara Patent Yurtdışı Marka Uzmanı ve Marka Vekili Elif Temel Odabaşı ile bir araya geldik.
Bize biraz kendinizden ve çalıştığınız sektörden bahseder misiniz?
Ankara Patent 1964 yılında Türk Sanayisi’nin gelişimine kendini adamış bir vizyoner tarafından kurulmuş olup, Türkiye’nin ilk sanayicileri ile başlayan yolculuğunda; bilgi, deneyim ve teknolojik alt yapısıyla sektörde her zaman öncü olmuştur. Küresel pazara adım atan Türk sanayicisini etkin şekilde desteklemek adına uluslararası iş birliği ağını geliştirmiş ve zaman içinde fikri haklar dünyasında önemli bir küresel aktör haline gelmiştir. Yarım yüzyıllık deneyimleri sonucunda oluşan zengin kurumsal hafızası ile ulusal ve uluslararası alanda fikri ve sınai hakların tüm alanlarında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.
Marka ve patent başvuruları nasıl gerçekleştirilir? Marka ve Patent ofislerinin bu alanda görev ve rolü nedir?
Türkiye’de gerçekleştirilen marka başvuruları online olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinde yer alan Portal üzerinden elektronik imzayla gerçekleştirilmektedir. Başvuru öncesinde başvuru sahiplerinden alınan bilgiler doğrultusunda online sistemde başvuru formu doldurulur, işlem ücreti ödenir ve e-imza aracılığı ile imzalanarak kuruma iletimi sağlanır. Gerek başvuru öncesindeki gerekse başvurusu sonrasındaki tüm işlemlerde Marka ve Patent ofisleri müvekkillerini bilgilendirmekte, süreli işlemleri takip etmekte, gerekli konularda vekili oldukları dosyalarla ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu ile birebir iletişime geçmektedir. Ankara Patent olarak bu başvuruların eksiksiz ve hatasız şekilde yürütülmesi adına her türlü destek ve danışmalığı müvekkillerimize sağlamaktayız.
Marka ve patent başvurusu işlemlerinde süreçlerinizi kolaylaştıran uygulamalar neler?
Başvuru işlemlerinde süreçlerimizi kolaylaştıran en önemli husus başvuru ve diğer işlemleri çevrimiçi olarak elektronik imza aracılığıyla gerçekleştirebilme imkanımızdır. E-imza, elektronik ortamda kullanılan bir belgeye eklenerek belgenin kim tarafından imzalandığını belirlemeye olanak sağlar. E-imza sayesinde işlemleri kısa sürede çevrimiçi olarak gerçekleştirebilmekteyiz.
Marka başvurusunda hangi bilgiler yer almalıdır?
Marka başvurusunda başvuru sahibine ilişkin unvan ve adres bilgisi, marka başvuru örneği, varsa şekli, başvuruyu kapsayacak mal ve hizmet sınıflarına ilişkin detaylar yer almalıdır.
Rezervasyonlu başvuru ve çevrimiçi başvuru kavramlarını açıklayabilir misiniz?
Rezervasyonlu başvuru artık uygulanmamaktadır. Başvurular e-devlet şifresi ya da e-imza aracılığıyla çevrimiçi yapılmaktadır. Çevrimiçi başvurular belirttiğimiz gibi Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinde yer alan online Portal üzerinden gerçekleştirilmektedir. Çevrimiçi ekran üzerinden gerekli formlar doldurularak işlemler e-imza ile tamamlanmaktadır. 2017 yılında yürürlüğe giren Sinai Mülkiyet Kanunu ile patent, tasarım ve marka başvuruları artık fiziki olarak gerçekleştirilememekte, tüm başvurular çevrimiçi başvuru olarak gerçekleştirilmektedir.