2023 E-İmzanın Yılı Olacak
E-imza kullanımı kurumsal ve bireysel dijitalleşme ile her geçen gün daha fazla artıyor. Markets.businessinsider.com ‘un verilerine göre dünya genelinde e-imza pazarı her yıl ortalama %34,7 oranında büyüme gösterecek.
E-imza kullanımının faydalarından daha önceki yazılarımızda sıklıkla bahsetmiştik. Bireylerin ve kurumların öncelikli olarak zamandan tasarruf sağlamasını ve maliyetlerini düşürmesini sağlayan e-imza dünya genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor. E-imzanın tarihine baktığımızda Dünyada 30, Türkiye’de ise 16 yıldır aktif olarak kullanılıyor.
Hem bireyler hem kurumlara bir çok faydası olan e-imza fiziki işlemleri ortadan kaldırarak iş yükünün de azalmasına destek oluyor. Financeonline’ın gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre e-imzanın işletmelere faydaları zaman ve para tasarrufunun yanı sıra doküman hatalarının önlenmesi, denetim verimliliğinin arttırılması ve kayıp belge sayısını azaltmak gibi faydalar da sağlıyor.
Kağıt ortamında gerçekleştirilen işlemlerin dijitale taşınması lojistik, satış, insan kaynakları gibi bir çok birim arasında gerçeklşen belge akışını kolaylaştırarak otomatikleştiriyor. E-imzayı küresel anlamda değerlendirirsek küresel pazar 5 yılda 10 kat büyüdü diyebiliriz.
Belirtilen büyümüde etki eden faktörlerin başında gelişen teknoloji ve iş süreçlerinde gerçekleşen gelişimler başı çekiyor. Çevrim içi dokümantasyon süreçlerinin gelişmesi, iş akış verimliliği, artan güvenlik talebi ve e-imza pazarını düzenleyen regülasyonlar da büyümeyi destekleyen önemli faktörler arasında yer alıyor.
E-imza global pazarda büyümeye devam ederken Türkiye’de de bu büyümenin etkileri izleniyor. Globalde yüzde 34 büyüme ağlayan pazar, Türkiye’de %40 oranında büyüme gösterdi. En yüksek ivme gösterdiği yıllar ise 2012- 2017 dönemini kapsıyor. Bu dönem içerisinde 89 milyon dolardan 754 milyon dolara büyük ve güçlü bir sıçrayış gerçekleştirdi.
E-imza pazarının gelecek yıllar içerisinde hem Dünya’da hem de Türkiye’de yüksek oranda büyüme rakamlarına ulaşacağı ön görülüyor. Hem bireylerin hem kurumların bağımsız iş yapabilme, güvenlik ve hız ihtiyacının artması, kağıt kullanmadan işlem yapabilme ve bu sayede tasarruf gibi faktörlerle daha fazla bireye ve kuruma ulaşarak büyüyeceği düşünülüyor.