İş Yeri Hekimleri E-Reçete ’ye Geçti
SGK anlaşmalı kamu ve özel sağlık kuruluşlarında elektronik reçete kullanımına başlanmasının ardından sağlık sektörünü ilgilendiren ve kurumlarda görev alan iş yeri hekimleri için de zorunlu hale gelen e-reçete uygulaması başladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre iş yeri hekimlerinin 2017 yılı sonuna kadar elektronik imza sahibi olmaları gerektiği belirtildi. Öncelikli amacı devletin vatandaşlara sunduğu hizmetlerin kaliteli, kesintisiz, güvenli ve hızlı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak olan uygulama ile iş yeri hekimleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı (İSG Katip) üzerinden e-reçete düzenleyebilecek. Aynı zamanda iş yeri hekimlerinin de süreçlerini kolaylaştıracak bu uygulama ile işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşeceği ve belirtilen tarihten sonra ıslak imzalı reçetelerin kabul edilmeyeceği belirtiliyor.
Mevcut uygulamada iş yerlerinde iş yeri hekimleri tarafından yazılan reçeteler e-reçete uygulamasına tabi değildi. İş yeri hekimince yazılan reçetelerde iş yeri hekiminin kaşe ve ıslak imzasının bulunması yeterli olabiliyorken artık işlemler tamamen elektronik ortamda ve elektronik imzalı olarak e-reçete şeklinde gerçekleştirilecek. Kağıt reçeteden e-reçete geçişi sağlık sektöründe takip ve kontrol sürecini kolaylaştırırken bireylerin de hizmetlerden daha kolay ve hızlı biçimde faydalanmasına imkan sağlıyor. E-reçete işlemlerinde e-imza kullanımı kağıt ve kırtasiye gibi bürokratik işlemleri azaltırken, arşivleme kolaylığı da sağlanmış oluyor. E-imza kullanımı sadece hastalarla ilgili süreçlerde kolaylık sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda hastane içerisinde sürdürülen idari işleyişte de doktor hak edişleri, ilaç siparişleri, laboratuvar raporlarının imzalanması ve daha birçok süreçte kullanılabiliyor.
İş yeri hekimlerinin e-reçeteye uyum süreci ise başta e-imza temini ile başladı. Uyum çalışmaları kapsamında işyerlerinde çalışan 4/a statüsündeki kişilere düzenlenen reçetelerin karşılanması için ise, iş yeri hekiminin Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası uygulamasına kayıtlı olması gerekiyor. Kayıt sorgulama işlemi için tıklayınız. İş yeri hekimlerinin çalıştıkları kurumdaki çalışanlar için e-reçete yazabilmelerinin başka bir koşulu da çalıştıkları kuruma İSG Katip üzerinden atama işlemi, sözleşme yapılması ve iş yeri hekimine e-reçete yazabilmesi için internet bağlantısına sahip bir bilgisayar ile medula bağlantılı bir uygulamanın temin edilmesi gerekiyor.