E-imzanın Gümrük Alanında Kullanımı

E-imzanın gümrük alanında kullanımı konusunda Ümit Özgören Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği’nden Gümrük Müşaviri Yardımcısı İbrahim Yegül ile bir araya geldik.

Bize biraz kendinizden ve çalıştığınız sektörden bahseder misiniz?

Merhaba adım İbrahim Yegül, evli ve bir kız çocuk babasıyım.  2002 – 2006 yılları arası İstanbul da Gümrük Müşavirliği şirketlerinde gümrük operasyon personeli olarak çalıştım, 2009 yılından itibaren Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sektöründe ve şuan aktif olarak Denizli’de bulunan Genel bir antrepoda, Ümit Özgören Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği bünyesinde, Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak çalışmaktayım.

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği kısaca değinmem gerekirse; Gümrük Müşavirlerinin Bakanlık tarafından özel bir yetki verilerek, Gümrük memurları tarafından bakılan antrepolara memur yerine bakmasıdır.  Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği yapan firma ya da şahıslar Gümrük Müşavirliği yapamaz. Ayrıca bu durum tam tersi Gümrük Müşavirleri içinde geçerlidir.  Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri olabilmek için Bakanlığın belirlediği şartları yerine getirerek Genel ya da Özel antrepolarda görev yapılabilmektedir.

Gümrük Müşavirliği alanında kullanılan ve iş süreçlerinize hız kazandıran uygulamalar mevcut mu hangi uygulamaları kullanıyorsunuz?

Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği alanlarında eski adı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni ismi Ticaret Bakanlığının faaliyete geçirmiş olduğu sistem ile Gümrüklü antrepolar da yapılan işlemler, çevrimiçi olarak anlık e-imza vasıtası ile Ticaret Bakanlığının sistemine göndermemiz gerekmektedir. Bu sebepten dolayı e-imza günlük iş süreçlerimizde bizlerin vazgeçilmez bir demirbaşı olmuştur.

Haliyle e-imza ile anlık sisteme gönderilerimiz için kullanmış olduğumuz diğer uygulamalar ile entegre bir şekilde çalışarak sorunsuz bir şekilde işlemlerimizi tamamlayabiliyoruz. Burada önemli olan husus kullanmış olduğumuz e-imza ile programımızın sorunsuz çalışması ve herhangi bir hata vermemesidir. E-imza ile günlük süreçlerimizi daha da hızlandırdığı gibi işlemlerimizi kayıt altında tutarak bizlere büyük kolaylık sağlamaktadır. İşlemlerimiz anlık olduğu için karşılaştığımız sorunlara anında cevap veren e-imza firmaları gümrük müşavirleri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinin tercih sebebidir. Günümüz dijital çağında artık e-imza bizlerin olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Bildiğiniz gibi teknolojinin ilerlemesi işlemlerimizin birçoğunu dijital ortamda gerçekleştirmemize neden oldu. Gümrük Müşavirliği alanında bu geçiş nasıl yaşandı değerlendirebilir misiniz?

7 Ekim 2016, 29850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Seri No: 6 Tebliğine göre Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri yapmış olduğu günlük tutanak ve raporları E-imza vasıtası ile imzalayarak Ticaret Bakanlığının web sistemine yollamak zorundadır. Tabi ilk zamanlar da süreçte her uygulamada olduğu gibi sıkıntılar yaşandı, fakat bu sıkıntılar kullanmış olduğumuz e-imza programı firmaların vermiş olduğu destek sayesinde giderildi.

En zorlandığımız kısım kullanmış olduğumuz program ile entegre edilmesiydi. Şuan da gelinen nokta da aksaklıklar olsa da çözüm hemen bizlere sunuluyor.  İşlemler o kadar hassas ve birbirine entegre duruma geldiğinden giriş işlemi yapılan bir eşyanın Antrepo beyannamesine Y.G.M. tarafından e-imza yapılmadan ithalat işlemlerine başlanamıyor.  Ayrıca E-imza günümüzde her alanda kullanıldığı gibi Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği alanlarında hem kanuni açıdan mecbur olup, hem de işlerimizin hızlanması açısından aktif olarak kullanılmaktadır.

GETT-APP uygulaması nedir? Hangi amaçlarla kullanılmaktadır bilgi verebilir misiniz?

Gümrük Müşavirleri tarafından yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinin çevrimiçi olarak takip edilmesine yarayan bir uygulama olarak Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilmiştir.  Bu uygulama mükelleflerin getirmiş olduğu ithalat işlemleri ya da yapılan ihracat işlemlerinin tahmini tamamlanma süresini, başlangıç ve bitiş tarihlerini ve bazı bilgi ve belgelere ulaşılabilmektedir. Bu uygulamada bence hedeflenen proje işlemlerin kullanıcılara çevrimiçi olarak sunulması ve hızlı ve doğru bilgi sağlanmasıdır.