E-imza Kullanımı 10 Yılda Yüzde Bin 381 Arttı

Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza, kurumların en değerli hazineleri olan veri ve emeklerini koruyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2011 yılına ait pazar verilerine göre , e-imza sayısı son açıklanan 2021 ilk çeyrek verilerine kıyasla yüzde bin 381 arttı. Yaklaşık 10 yıl önce 323 bin 242 olan e-imza sayısı 2021’in ilk çeyreğine gelindiğinde 4 milyon 788 bin 496’ya ulaştı. Bu süreçte mobil imzada ise yüzde 255 oranında artış yaşandı. 2011’de 198 bin 783 olan mobil imza sayısı 2021’in birinci çeyreğinde 706 bin 198’e yükseldi. Aradan geçen 10 yıl içinde gerek bireysel gerekse kurumsal işlemlerde daha fazla alanda kullanılan e-imza sağladığı faydalarla hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor.


Beklemeye gerek yok

İmzası gereken taraflar aynı ortamda olmasalar dahi imzalama işlemini e-imza ile elektronik ortamda yasal geçerli şekilde gerçekleştirebiliyor. E-GÜVEN olarak uluslararası araştırma şirketi Ipsos ile gerçekleşttirdiğimiz “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmalarının sonuçlarına göre, katılımcıların 73’ü e-imza sonrasında imza süreçlerinin bir saatten daha az sürdüğünü belirtiyor.

Maliyetleri azaldı

E-imza, zamandan tasarruf etmenin yanı sıra maliyetleri de düşürüyor. Belgelerin çıktılarını almak söz konusu olmadığı için kağıda, tonere, evrak taramaya, kargoya veya arşivlemeye ilave bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız. İstenilen zamanda ve istenilen mekanda kullanılabilmesi özelliğiyle e-imza, yıllık maliyette yüzde 75 tasarruf sağlarken, verimliliği yüzde 60 ila 75 oranında arttırır.

Güvenilir

İmzalanan her belgede öncelikli adım, karşı tarafın ve kendi kimliğinizin doğrulanması. İmzalanan her dokuman, yanlış bilgi verilme olasılığına karşı doğrulanmak zorunda. Elektronik ortamda oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılan e-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiliyor.

Hayatın her alanına dokunuyor

E-imzanın bireysel kullanım alanları arasında sağlık işlemleri, vergi ödemeleri, ÖSYM kayıtları, pasaport başvuruları ve elektronik oy verme işlemleri bulunuyor. Kurumsal tarafta ise ihalelere katılma süreçleri, çalışan hizmet sözleşmeleri, sigortacılık işlemleri ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi kapsamında ticari sicil işlemlerinde kullanılıyor.

42 bin ağaç doğaya kazandırıldı

Bir insanın yıllık ortalama oksijen ihtiyacını karşılamak için 8 ağaç gerekiyor. E-imza, e-dönüşüm yolculuğunun en çevre araçlarından biri. E-imza, doğaya dost ve sürdürülebilir iş modelleri tasarlanmasına yardımcı olarak profesyonel iş hayatı, toplum ve daha yeşil bir dünya için kayda değer katkılar sunuyor. Yenilikçi e-imza çözümleriyle E-GÜVEN, son 10 yılda 42 bin ağacın kesilmesini önleyerek 82 bin insanın oksijen ihtiyacını karşıladı.